Skyen – den nye måten å arbeide på

Digitaliseringen er i ferd med å endre livet vårt på mange måter – ikke minst arbeidslivet. En viktig del av digitaliseringen er bruken av ulike typer skytjenester, som gjør at vi i dag kan arbeide fra i prinsippet hvilket sted som helst – bare vi er tilkoblet.

Akkurat nå ser vi to sterke trender i samfunnet – mobilitet og skytjenester. Når det gjelder skytjenestene, spår enkelte til og med at de tjenestene vi utvikler der, vil innebære samme kulturendring som da vi fikk PC-en eller Internet.

 

Endrer arbeidet vårt

Skyen og dens tjenester er fortsatt i sin spede barndom, men allerede nå tilbys stadig mer utviklede tjenester, og man trenger ikke være IT-ekspert for å innse at skytjenester vil få en dyptgående effekt på våre arbeidsmåter.

En skyløsning innebærer at du arbeider mot en server over Internett i stedet for at en tjeneste eller et program er lastet ned lokalt på datamaskinen din. Ettersom du arbeider mot skyen, så er du ikke avhengig av en bestemt datamaskin som befinner seg på et bestemt sted. Det eneste som kreves, er en tilkobling og en datamaskin, et nettbrett eller en smarttelefon – og du får enkelt tilgang til materialet ditt hvor du enn befinner deg.

 

Endret oppførsel

Stadig flere etterspør også muligheten til å kunne jobbe mer mobilt, og for å gjøre det kreves det sikre og sofistikerte mobile tjenester – i skyen. Og jo flere mobile tjenester vi får tilgang til, desto enklere er det å være mobil. En vekselvirkning som endrer oppførselen vår og driver utviklingen ytterligere fremover.

Vi ser også en tydelig endring i brukernes atferd – man går fra å bruke stasjonære datamaskiner til mobile enheter. Dessuten har vi en yngre generasjon på vei ut på arbeidsmarkedet som har vokst opp med den mobile måten å samhandle og konsumere informasjon på. For å trekke til seg yngre arbeidskraft er det derfor avgjørende at arbeidsgiverne skaper arbeidsplasser som også støtter de tekniske fremskrittene.

 

Bohovstilpassede plattformer

Samtidig finnes det opplagt utfordringer for bedriftene med å makte overgangen, og for at bedriftene skal kunne ivareta sine tjenester i skyen, kreves det behovstilpassede plattformer.

Men utviklingen har på mange hold allerede kommet så langt at du i dag kan drive hele forretningsprosesser i skyen, og det til en brøkdel av den tidligere kostnaden. Stadig flere bedrifter ser styrken i dette, og bedrifter som ligger i forkant, spør seg ikke lenger hvorfor de skal bruke skyen, men hvordan de kan benytte den.